Той направи видеообръщение към германския парламент

Украинският президент Володимир Зеленски отправи язвителна критика към своите западни колеги по време на обръщение към германския парламент. Той заяви, че докато руските сили са се събирали на украинската граница преди инвазията, западните лидери са действали твърде бавно и не са направили достатъчно, за да спрат Русия, пише Sky News.

„Единственото, което ви интересуваше, беше икономиката”, каза той. Зеленски разкритикува нежеланието да се позволи на Украйна да се присъедини към НАТО. И заяви: „Няма място за нас на тази маса“. Украинският президент призова Германия да поеме водеща роля и да сложи край на войната.

Зеленски спомена и Холокоста в обръщението си към германските законодатели. „Всяка година политиците казват „никога повече”. Сега виждам, че тези думи са безполезни. В Европа се унищожава един народ”, подчерта той.

Зеленски обвини Германия за войната. Президентът на Украйна каза, че германците са помогнали да бъде построена нова стена, която разделя Европа.

Зеленски каза на депутатите в Бундестага, че страната им е изолирала Украйна, за да печели пари от бизнеса си с Русия. „Сега Берлин трябва да помогне стената да бъде разрушена”, каза Зеленски. Той отправи директно послание към канцлера Олаф Шолц. Според Зеленски, германският лидер трябва да събори новата преграда, която разделя европейците на свободни и несвободни. Въпреки тежките думи, Зеленски беше аплодиран в Бундестага.

„Един друг бивш актьор, Роналд Рейгън, каза веднъж в Берлин - Господин Горбачов, разрушете тази стена! Аз ви казвам същото, скъпи канцлер Шолц. Разрушете тази стена. Осигурете на Германия лидерството, което заслужава. Нека следващите поколения се гордеят с вас. Подкрепете свободата, подкрепете Украйна. Спрете тази война, като ни помогнете да й сложим край. Да живее Украйна”, заяви Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов