Фигурата на Мария Магдалена отива на търг

Градинска статуя, която 20 години стояла до дома на британска двойка, се оказа изгубен шедьовър на италианския скулптор Антонио Канова, оценен на няколко милиона паунда, съобщи Daily Mirror.

Скулптурата на разкаялата се Мария Магдалена е купена от двойката на търг за 5000 хиляди паунда през 2002 г. Доскоро статуята, създадена през първата половина на 19 век, стоеше в градината на двойката. Когато на собствениците им хрумнало, че градинската им украса може да е изгубен шедьовър, те се обърнали към изкуствоведа историк Франсис Аутред, който потвърди предположението им.

Според експерти цената на скулптурата може да достигне до 8 млн. паунда. Експертите успяха да установят, че статуята се казва Maddalena Giacente („Полегнала Магдалена”) и е изработена от Канова между 1818 и 1822 г., по поръчка на Робърт Дженкинсън, 2-ия граф на Ливърпул, когато бил премиер на Великобритания.

Maddalena Giacente ще бъде продадена в Christie's в Лондон на 7 юли 2022 г. Ръководителят на скулптурния отдел на аукционната къща Доналд Джонстън беше много изненадан от тази находка. „Видях малки фигурки за маса, на които никой не обърна внимание, но не и произведения с такъв размер и стойност“, призна той.

По-рано беше съобщено, че старата фигурка от камината на фермера се оказа шедьовър на стойност $70 000. Произведението на изкуството стояло върху камината на фермера Джон Хейстингс в английското графство Уилтшир от 70-те години на миналия век. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС