Тя доведе до сериозни смущения във веригата на доставки

Докато предприятията и потребителите в цяла Испания се борят да се справят с нарастващите цени на енергията, безсрочна стачка в цялата страна, организирана от малки транспортни фирми, доведе до сериозни смущения във веригата на доставки.

Всъщност Испанската федерация на хранително-вкусовата промишленост (FIAB), водещата бизнес асоциация в областта на храните и напитките в Испания, осъди "сериозните проблеми във веригата за доставка на храни поради транспортната стачка".

Но не само магазините за хранителни стоки се борят да запълнят празните рафтове на фона на паническото пазаруване и по-малкото доставки.

В понеделник Inditex, най-големият търговец на дребно на дрехи в света, предупреди, че доставките в Испания може да се забавят заради протеста.

Строителните асоциации също предупреждават, че проектите скоро могат да спрат, тъй като не могат да бъдат доставени ключови материали.

Невъзможно е да се гарантира адекватна дистрибуция на ключови продукти за един толкова важен сектор като строителството", се казва в изявление на най-големите асоциации на циментовата промишленост в Испания. "Веригите за доставки са все по-засегнати с всеки изминал ден и са изложени на сериозен риск от големи съкращения или пълно прекъсване и срив."

Пикетирането и липсата на доставки вече накараха някои заводи, включително този на Volkswagen в испанския регион Навара, да спрат изцяло производството, докато получат необходимите части.

Това само допълнително изостря проблемите по веригата за доставки в Испания, където някои други енергоемки заводи, включително водещите производители на стомана в страната, вече трябваше да спрат производството си заради главоломните цени на електроенергията.

Междувременно няколко групи рибари решиха засега да останат на сушата както заради заплахата, че рибата им няма да бъде доставена, така и заради високите цени на горивото за лодки.

Фермерите също имат проблеми с пренасянето на пресни продукти като мляко. Други не получават ключови доставки на фуражи за животни, които също са станали драстично по-скъпи поради продължаващата инфлация и последиците от войната на Русия в Украйна.

В някои райони разочаровани таксиметрови шофьори, фермери и рибари дори се присъединиха към движението на шофьорите на камиони.

В понеделник трима министри от правителството проведоха среща с Националния комитет по автомобилен транспорт на Испания, за да намерят решение, но платформата, която стои зад протестите, заяви, че стачката няма да спре, докато нейните представители не разговарят директно с правителството.

След срещата министрите обявиха пакет от помощи в размер на 500 млн. евро за целия сектор на товарните превози. Но от платформата заявиха, че това няма да реши проблемите им, затова стачката продължава.

През февруари, преди войната в Украйна да избухне и да доведе до рязко покачване на цените на енергията, цените на енергията вече бяха повишили инфлацията в Испания със 7,6% - най-високото ниво от 35 години насам.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС