През последните два дни в района на Ангра дос Рейс са регистрирани рекордните 655 мм валежи

Единадесет души са в неизвестност от свлачище в курортния град Ангра дос Рейс на брега на бразилския щат Рио де Жанейро. Обилните валежи продължават в региона за трети пореден ден, съобщи Глобо в събота. По думите му спасителите са успели да извадят петима души от развалините, животът им е вън от опасност.

През последните два дни в района на Ангра дос Рейс са регистрирани рекордните 655 мм валежи за цялото време на метеорологичните наблюдения.

Проливни дъждове имаше и в други части на щата. Кадрите, излъчени от Globo, показват наводнени улици и дворове, в две предградия на едноименната столица на щата Рио де Жанейро, водата заля училище и спешно отделение.

Обилните валежи в северните, централните и югоизточните части на Бразилия през лятото (от края на декември до края на март) са сезонни и се повтарят всяка година с различна степен на интензивност.

Тяхната причина е движението на топъл, влажен въздух от екваториалните гори на Амазонка в югоизточна посока към Атлантическия океан. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС