Според местните власти в града е открит масов гроб на поне 300 цивилни

Убийството на цивилни в град Буча близо до украинската столица Киев е "нарочно извършено клане", написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Руснаците целят да елиминират възможно най-много украинци, пише още Кулеба и призовава да бъдат спрени и да бъдат наложени още по-опустошаващи санкции от страните от Г7.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва заради "жестокостите", извършени край Киев. 

"Шокиран съм от кадрите на жестокост, извършена от руската армия в Киев", написа Мишел в Туитър с хаштаг Клането в Буча.

Британският външен министър Лиз Тръс заяви, че доказателствата за ужасяващи убийства, извършени от руските сили в Ирпен и Буча, стават все повече  и трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.

Репортери на "Франс Прес" откриха телата на най-малко 20 души в цивилно облекло, лежащи на улица в Буча. Според местните власти в града е открит масов гроб на поне 300 цивилни.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан заяви, че категорично осъжда: "масовите злоупотреби", извършени от Русия в Украйна. 

Льо Дриан коментира случилото се в град Буча близо до Киев, където украинските власти съобщават за умишлено "клане" на цивилно население след откритите доказателства за убийства на цивилни. Льо Дриан посочи, че подобни злоупотреби представляват военни престъпления и че Франция ще работи с украинските власти и Международния наказателен съд за наказване на виновните. 

Украйна, Европа и Съединените щати също обвиниха Русия във военни престъпления в град Буча. Москва засега не е коментирала обвиненията. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР