Френското правителство е отпуснало 100 млн. евро за хуманитарна помощ на Украйна

Франция заяви в четвъртък, че посолството ѝ в Украйна ще се върне в столицата Киев от западния град Лвов, където беше преместено в началото на март след руската инвазия.

"Това преместване ще се случи много скоро и ще позволи на Франция да задълбочи още повече подкрепата си за Украйна във всички сфери, за да се изправи срещу войната, отприщена от Русия на 24 февруари", се казва в изявление на външното министерство.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан направи съобщението по време на телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Льо Пен: Нито един френски президент не е демонстрирал толкова признаци на екстремизъм, колкото Макрон

Франция продължава да съветва своите граждани да не се връщат в Украйна, включително в Киев.

"Смятаме, че завръщането остава немислимо за онези французи, които са живели в Украйна. Завръщането на френските сънародници днес остава официално забранено", отбеляза във вторник френското правителство, като подчерта, че "цяла Украйна остава военна зона".

Франция оказва подкрепа на Украйна чрез военно оборудване, хуманитарна помощ и съдействие за разследване на злоупотреби, за които се твърди, че са извършени от руските сили срещу украински цивилни граждани.

Френското правителство е отпуснало 100 млн. евро за хуманитарна помощ на Украйна и съседните държави, включително Полша и Молдова, които приемат много украински бежанци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.