Според бившия премиер Фицо с това действие се въвлича републиката във военния конфликт

Най-голямата опозиционна партия в Словакия, "Посока - социалдемокрация", поиска оставката на правителството заради предаването на Украйна на зенитно-ракетната система С-300, която е на въоръжение в националната система за противовъздушна отбрана. Това съобщи уебсайтът на братиславския вестник „Pravda“.

По нейна информация социалдемократите, ръководени от бившия словашки премиер Роберт Фицо, ще поискат извънредно заседание на Националния съвет през следващите дни, като в дневния ред ще бъде включен въпросът за вот на недоверие към кабинета. Партията притежава 38 от 150-те парламентарни мандата.

Фицо остро критикува прехвърлянето на произведените в СССР системи за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. Според него с това действие правителството въвлича републиката в конфликта в Украйна. Освен това Словакия няма да получи адекватен заместител на този комплекс, който ще защитава въздушното ѝ пространство. Според него американската ЗРК "Пейтриът" отстъпва по ефективност на съветската система.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС