Той заяви, че британската общественост "има право да очаква нещо по-добро от своя министър-председател"

Борис Джонсън заяви, че британската общественост "има право да очаква нещо по-добро от своя министър-председател", след като беше глобен за нарушаване на законите за блокиране по време на парти на „Даунинг стрийт“.

Обръщайки се към парламента за пръв път след глобата на 12 април, той повтори, че не смята, че е направил нещо нередно по онова време.

"Това беше моя грешка и аз се извинявам за нея безрезервно", каза той.

Дете поиска извинение от Джонсън заради партитата

Изпадналият в затруднение лидер на Великобритания премина през първоначалната буря, след като миналата седмица беше наказан за нарушаване на законите за блокиране заради коронавируса, упорито устоявайки на призивите да подаде оставка.

Лондонската полицейска служба Метрополитън разследва десетки предполагаеми нарушения на правилата за заключване от страна на Джонсън и неговия персонал в комплекса на Даунинг стрийт, където той живее и работи по време на пандемията.

Миналата седмица от там съобщиха, че досега служителите са издали повече от 50 глоби.

Скандалът - последният от поредицата противоречия, които засегнаха Джонсън от миналото лято насам, постави в началото на тази година поста му на косъм, а депутатите консерватори - в опасно бунтарско настроение.

Още един британски законодател поиска вот на недоверие към Борис Джонсън

Но той увеличи шансовете си за оцеляване, благодарение на твърдата позиция във връзка с войната в Украйна, с което отклони вниманието от скандала в момент, когато беше най-уязвим.

Няколко депутати от Консервативната партия, които публично оттеглиха подкрепата си за неговото лидерство, промениха курса си и заявиха, че сега не е моментът за смяна на лидера на торите.

Джонсън несъмнено се надява, че гневът на гласоподавателите заради "партигейт" се е уталожил, но според последните социологически проучвания те продължават да са му ядосани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС