Рискът за България се повишава във всеки един момент, коментира още държавният глава

Президентът Румен Радев разкритикува остро правителството заради спрените доставки на газ и по темата „Украйна”. Държавният глава изрази съмнение, че управляващите обслужват интересите на гражданите. И атакува директно и Корнелия Нинова заради оръжейните доставки за Украйна. 

Тази вечер Румен Радев пристигна в Мадрид. Това е първото официално посещение на български държавен глава в Испания от 23 години насам. 

Малко преди да отлети от София Радев поиска отговори за спрените доставки на газ от Русия.

„Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва - техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес”, заяви Румен Радев.

Отговорът на премиера не закъсня.

„Продължаваме промяната е партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Българският интерес означава независима България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало Русия е третирала България като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които я защитават”, заяви Петков.

Петков: "Газпром" иска плащане в рубли през трети страни, няма да се поддадем на този шантаж

Държавният глава попита още - защо кранчето спря само за България и Полша, както и има ли страната ни достатъчно сигурен план Б за доставки от други страни. И предупреди.

„Защо беше спрян газът само за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и как те осигуряват енергийната си сигурност? Резервиран ли е вече капацитет от Гърция и от други страни?”, попита държавният глава. 

Той смята, че старана ни „навярно ще намери алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени".

Борисов: България не е застрашена от енергийна криза, а от Кирил Петков и компания

Радев призова България да бъде част от политиката за търсене на мир, защото в противен случай рисковете били големи.

„Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент”, каза Румен Радев.

След посланието на Русия държавният глава отново обяви, че е против изпращането на оръжия за Украйна.

„Категорично „Не” на предоставяването на военна помощ за Украйна, това означава стъпка към въвличането пряко на България в този конфликт”, заяви Румен Радев.

„Позицията, която господин Радев изрази, че давайки оръжие ние продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да помогнем да победи в него”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Радев атакува правителството. Първо заради информация, че и сега страната ни изнася оръжия.

„Излизат редица разкрития за това къде отива българското оръжие. Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт”каза Радев.

А после заради посещението на българската делегация начело с премиера в Киев.

„Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. И аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение”, каза Радев.  

Радев коментира и обявената от Петков дарителска кампания за боеприпаси за Киев. "Според мен политици, които губят чувствителност към проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. Аз съм дарявал свои заплати - за пенсионери, за български църкви, за българска култура и „Българската Коледа”. Призовавам нашите политици, преди да спасяват света, да погледнат към хилядите бедстващи българи", заяви президентът. 

В словесната престрелка се включи и вицепремиерът Корнелия Нинова. В пост във Facebook тя написа, че разрешенията за износ на оръжия от страната ни са въз основа на подписани такива от служебните правителства през последната година. И поиска да обясни„метаморфозата си от вдигнат юмрук срещу Борисов до пълния ви синхрон днес”.

Г-н Радев, обяснете метаморфозата си от вдигнат юмрук срещу Борисов до пълния ви синхрон днес. Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега, разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите - над 50 държави и нито една не е Украйна”, написа Нинова.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.