Има най-малко 10 ранени

Най-малко 10 души са ранени при руски ракетен обстрел срещу Киев в четвъртък вечер. Две ракети са ударили централния квартал "Шевченко", като една е поразила долните етажи на 25-етажна жилищна сграда. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ударите са нанесени по време на посещението на генералния секретар на ООН в Киев. Антонио Гутериш разговаря с президента Володимир Зеленски и изрази голямото си разочарование, че Съветът за сигурност не е успял да предотврати или сложи край на войната в Украйна. Русия е един от петте постоянни членове на този основен орган на ООН и досега е налагала вето на повече от една резолюция по конфликта. 

Преди срещата си със Зеленски, Гутериш посети градовете Буча, Бородянка и Ирпен, като подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военни престъпления в Украйна.

"Страната е епицентър на непоносима болка и мъка. Станах свидетел на това много ярко днес, в района около Киев. Безсмислената загуба на животи, масовите разрушения, неприемливите нарушения на човешките права и законите на войната... Жизненоважно е Международният наказателен съд и другите механизми на ООН да свършват своята работа, така че да бъде понесена реална отговорност. Както казах в Москва, инвазията на Русия в Украйна е нарушение на нейната териториална цялост и на Устава на ООН", заяви Гутериш. 

Освен в украинската столица, ракетен удар беше нанесен и край град Фастов в близост до Киев.

Ракетният обстрел в Киев става след относително затишие в украинската столица през последните повече от две седмици. Ударите са извършени едва час след като президентът Зеленски даде пресконференция с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Не мисля, че има значение дали генералният секретар е в украинската столица или не. Важното е, че имаше нападение и това ме шокира, защото Киев е свещен град както за украинския народ, така и за руския народ”, посочи генералният секретар на ООН.

Русия изтегли своите военни от предградията на Киев в началото на април, след като не успя да превземе града. Оттогава насам, украинската столица беше посетена от висши европейски и американски ръководители. Атаката в четвъртък вечерта обаче напомни, че Киев продължава да е уязвим за руските оръжия. Преди срещата си със Зеленски, генералният секретар на ООН посети печално известните Буча, Бородянка и Ирпен.

 

 

„Няма начин една война да бъде приемлива в 21-ви век. Погледнете това….Представям си моето семейство в една от онези къщи…., сега разрушена и черна. Виждам как внучките ми бягат панически, а част от семейството ми е убито...”, категоричен е Гутериш.

„Руската армия в Украйна съзнателно потъпка всичко, върху което се базираше глобалния ред след втората световна война. Уставът на ООН, международните конвенции, декларации, правата на човека и на държавите… всичко, което трябва да гарантира свободата и сигурността по света беше просто унищожено от агресивните руски действия. Ключов въпрос в разговора ми с генералния секретар на ООН беше как да се спре руската агресия”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

На този фон продължават боевете в Източна Украйна. Битката за Донбас продължава да е стратегически приоритет за Русия, подчертават днес от британското министерство на отбраната. Ожесточени сражения се водят в районите на Лисичанск и Северодонецк, като руските сили се опитват да напредват от Изюм към Славянск.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова