Над 2000 души се събраха за първия български парад, който продължи с традиционен събор

В Чикаго вече отбелязват празника на българската азбука. Сънародниците ни зад океана проведоха първия парад на България. Манифестация на българските училища, културни организации и фолклорни състави събра стотици наши сънародници. 

Над 2000 души се събраха за първия български парад, който продължи с традиционен събор в чикагското предградие Елк гроув вилидж, което от години е побратимено с Перник. Организатори бяха градската управа и генералното ни консулство в Чикаго. 

“Днес имаме над 20 български родолюбиви организации, над 10 училища и танцови състави, както и волейболната академия. Цялата общност е представена, което досега никога не се е случвало”, каза Светослав Станков, ген. консул на Република България в Чикаго.

В празничната програма взеха участие от най-малките до най-големите българчета, които тази седмица приключиха и учебната година в родните училища в Северна Америка.

Специални гости на българския парад бяха общински съветници от Чикаго и предградията и дори един кандидат-конгресмен.

“Вече обсъдихме с генералния ви консул проблема с визите. Ако ме изберат в Конгреса, ще стана член на групата за приятелство с България и ще бъда адвокат за това”, заяви Гил Вилегас, кандидат-конгресмен.

Базар на български занаяти, музика на живо и забавления за цялото семейство завършиха в неделния ден празника за българите в Чикаго.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.