Съобщението е на съюзническото въздушно командване на НАТО

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза „Граф Игнатиево”, като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България. Съобщението е на съюзническото въздушно командване на НАТО, но в него не се посочва броят на самолетите.

Информацията потвърди военният министър Драгомир Заков. Изтребителите участват в съвместния Air Policing на българското небе.

F-35 на Кралство Нидерландия завършиха мисията си по съвместен Air Policing у нас

В момента няма условия за постоянно базирани изтребители на НАТО у нас, обясни военният министър. Заков е категоричен, че няма опасност въздушното ни пространство да остане без охрана, след като приключи мисията на Нидерландските самолети F-35. „Но има друга опции по линия НАТО, в които българското небе да се пази и от съюзници, освен български пилоти с български изтребители. Българското небе има кой да го пази", посочи Заков.

От своя страна президентът Румен Радев каза: "Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само заради по-голямата ни сигурност. Ние с тях провеждаме съвместни обучения. В тези учения ние научаваме много, обменяме тактики, техники и процедури. Това трябва да се оценява и подкрепя", заяви Радев.

Припомняме, че в края на май приключи мисията на нидерландските F-35 у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов