Председателят на КЕВР изрази надежда, че цената може да продължи да пада и следващите месеци

Намаление на цената на природния газ през юни. „Булгаргаз” не промени предложението си и цената ще бъде 141,28 лева за мегаватчас. Решението ще бъде официализирано от КЕВР утре. Така намалението е с 13%. 

Разчетите на КЕВР: Колко ще плащаме за ток и парно от юли

Решението за крайната цена закъснява за втори пореден месец, като се очаква да бъде оповестено до края на седмицата. Една от причините е търсенето на алтернативни доставки след спирането на синьото гориво от „Газпром” през април.

А председателят на енергийния регулатор - Станислав Тодоров, изрази надежда, че цената може да продължи да пада през следващите месеци.

„Цената, която в крайна сметка ще се формира за месец юни, е по-ниска от тази за месец май и с малко дори по-ниска от тази за месец април. Това означава, че доставките на втечнен газ са истинска алтернатива на доставките от „Газпром” и ако „Булгаргаз” успее да сключи адекватни дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, ние ще имаме не само осигурени доставки, но и доставки на една конкурентна цена”, заяви Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева