От Брюксел обявиха, че няма да има предоговаряне

Остри реакции след обявеното от Великобритания намерение да промени едностранно споразумението за Brexit в частта му за Северна Ирландия. От Брюксел обявиха, че няма да има  предоговаряне. 

Британските власти искат да премахнат всички проверки на стоки, договорени в Протокола за Северна Ирландия. Когато Обединеното кралство напусна Европейския съюз, премиерът Борис Джонсън сключи сделка, според която Северна Ирландия, на практика, остана в единия пазар и европейския митнически съюз, за да се запази отворената граница с Ирландия. 

Така бяха въведени митнически проверки между провинцията и останалата част на Великобритания. Според Лондон това нарушава британския вътрешен пазар и заплашва политическата стабилност в Северна Ирландия.

„Предоговарянето на протокола за Северна Ирландия е нереалистично. Не е намерено работещо алтернативно решение за този деликатен, дълго договарян баланс. Всяко предоговаряне просто би довело до допълнителна несигурност за хората и бизнеса в Северна Ирландия. Поради тези причини Европейският съюз няма да предоговаря протокола”, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

„Британското правителство взе решение, което заслужава съжаление. Това е отклонение от всички споразумения, които сключихме между Европейския съюз и Великобритания. То е неоправдано, защото Европейската комисия направи много прагматични предложения за това как да постигнем добро съвместно съществуване, да осигурим добър трансфер на стоки между Великобритания и Северна Ирландия. ЕС ще бъде единен в своята реакция и разполага с пълния набор от инструменти”, каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.