Според него дипломатическите отношения могат да бъдат принизени до две нива

"Няма да се стигне до рязък разрив между България и Русия. Дори дипломатическите отношения да бъдат прекратени, ние ще трябва в един момент отново да ги установяваме, с оглед на процесите в региона". Това заяви експертът по международни отношения и сигурност Димитър Гърдев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него дипломатическите отношения могат да бъдат принизени до две нива - след затваряне на посолството да има само консулство или да има легация - като например на САЩ в Куба. "Освен ако не се вземе политическо решение от Путин за прекъсване на дипломатическите отношения, както и такова от парламента им. Има много сериозни забележки в информацията около изгонването на 70-те дипломати. Данните за чуждите служби трябва да бъдат оповестявани публично, така че гражданите да имат представа за дейността им", смята той.

По думите му можеше да се обясни, че изгонването им е част от общо решение на ЕС и то е свързано с политически действия на руската държава, така България нямаше да изглежда като форма на провокация. "Има два доклада на ДАНС, в МВнР са получени само списъци, защото те представляват пощенска кутия за решенията на премиера", посочи Гърдев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.