Това коментира лидерът на ГЕРБ

Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми, за да не се влиза на гласуване. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случва около тях. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг във вторник.

„Вчера Европейската комисия намали общата сума на безвъзмездните средства, които ще предостави на България по Плана за възстановяване. Корекцията е 578 млн. евро - над 1 млрд. и 200 - 300 млн. загуба вследствие на промяната. Много са загубите - тази е категорична”, обясни още той.

Борисов обвини управлението, че губи милиарди. „И това ви се струва нормално? Губят се милиарди от некадърност и безотговорност. Вече даже е безсмислено да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо, а точно обратното - продължаваме да губим готовите пари”, добави лидерът на ГЕРБ.

„И като сметнете как са ги наслагали за батерии, за подобни, бих казал - разни техни проектчета, сондажи, българинът няма дори да усети нещо от Плана за възстановяване. Катастрофа! Но това се било случвало. Да губиш милиарди се случвало”, уточни той.

Борисов обърна внимание на цената на хляба. „Нинова отиде да се снима с цените. Реколтата ни е прекрасна, от само себе си би трябвало цената да падне заради новата реколта. Но пак няма да падне с 20%. Просто ще намалим събираемостта в бюджета с 20%”, смята лидерът на ГЕРБ. А отстъпката от 25 ст. за горивата определи като подигравка, защото „се крадели по 1,20 лв”.

Критика дойде и за процесите в парламента. „Тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати. Един депутат има тежест около 10 000 гласа. Купуват по 10 000 гласа на ден, на час - по апартаменти, по лаборатории. И това става пред очите на умните и красивите”, заяви той.

В същото време според него по най-важните външнополитически теми опозицията била свършила работата. „Истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата и отвратителното поведение, което имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще бъде даден път към Европа. Но този път го проправи опозицията в България - и с Договора за добросъседство, и с решението в парламента”, отбеляза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че съдебната реформа на кабинета „Петков” се свела до това да се сложи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. „Въобще за друго не се говори. Трябваше да излязат хора от управлението, за да разберем начина, по който са се водели и се водят тези процеси”, уточни Борисов.

Коментар от него дойде и за приетата актуализация на бюджета. „Това е бюджет на опозицията. Вижте проектобюджета, наложете го на приетия бюджет и ще видите, че той е прекроен в полза на хората, на бизнеса, на полицаи, пожарникари, учители, лекари, благодарение на опозицията. Но и тогава казах, че този бюджет може да бъде изпълнен само при една консолидирана държава. Мощна работа на икономиката, на бизнеса. Тогава можем да го изпълним, без да счупим държавата. Затова е необходимо спокойствие”, отчете той.

Според Борисов сега се чували само заклинания и купуване на гласове. „Хубаво, ще направите 121, ще се продадат. И то на базата на формулировката „принципи”. На кои принципи? На принципа на инфлацията, на принципа да ти спре Европа с милиарди парите, да сложиш свои хора в съдебната система, горивото да е на 4 лв., да купуваш скъп газ, да купуваш скъп хляб, а олиото да ти е на 7 лв.? Кои принципи всъщност им харесват”, попита той.

За шестмесечната програма на евентуален кабинет на Асен Василев, посочи: „Ама какви са тези измишльотини. За шест месеца, до девет месеца - орел, рак и щука. БСП, с „Да България” заедно. То има някакви разделителни линии. Те нямат програма. Година и половина ги чакаме да покажат програма”, обясни Борисов.

И уточни, че няма какво да подкрепят в правителство на Василев. „Техните принципи ги изброих - висока инфлация, корупция, измами с петрола, газа, тока и всяко нещо, до което се докоснат. Ако искате и с азерския газ. Затова не се оттеглям, за да мога да им посоча корупцията в очите”, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.