Коментар на Любчо Нешков и доц. Спас Ташев

В РСМ има институционално организирана омраза срещу България, протестите са плод на участието на две формации. Най-много фенове на ветото има в Македония. Това коментира журналистът и създадел на БГНЕС Любчо Нешков за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Те протестираха, че има вето, а сега когато ветото падна, отново са на улицата. Никой у нас не иска да вземе идентичността им, това служи само за прикритие на истинските проблеми. Не става дума за идентичност и език. Имаме невъзпитано и на моменти примитивно отношение от страна на македонски политици, но нашите не отговарят по същия начин, а това е похвално", сподели той. 

Дебати в Скопие около френското предложение

Според доц. Спас Ташев участниците в протестите в РСМ не са повече от 1000 души, така че не може да се говори за масовост, а за партийни ядра. "Участват уволнени от сегашното правителство или борци за постове. Става дума за разчистване на сметки и недоволство към управляващите в Скопие. В митингуващите има и лидер на сръбската общност в Македония. Пеят се сръбски партизански песни. Това показва дългата ръка, която пречи на Скопие да поеме по европейския път"

По думите му предложението на френското председателство ще бъде прието. "Трябва да бъде изяснено дали има модифицирано предложение. Европа ще окаже натиск върху Скопие предложението да бъде прието. Не мисля, че има сериозна организирана маса срещу приемането му", подчерта доц. Ташев.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.