Над 90% от предложенията на ИТН са залегнали в програмата, уточни той

Няма никакво забавяне на мандата, задържане за столове и нарушаване на Конституцията. Третата папка беше връчена само преди осем дни. Това посочи в ефира на „Здравей, България” председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Той обясни, че няколко неща са били мотив да се предложи управленската програма, разработена съвместно от БСП, ПП и ДБ. И уточни, че над 90% от предложенията на ИТН са залегнали в нея.

„След като стана ясно защо беше свалено първото правителство на Кирил Петков. След като стана ясно, че разделителната линия е наистина борбата с корупцията. След като стана ясно защо и ИТН дадоха заден или дръпнаха ръчната спирачка, когато беше поставено условието Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ и да бъде приет законът за борба с корупцията”, разясни Свиленски.

БСП предлага Асен Василев за премиер, ако НС подкрепи управленската програма

Народното събрание ще гласува управленската програма в четвъртък като точка първа от дневния ред. Ако бъде приета, в петък ще бъде връчен изпълнен мандат на президента Румен Радев. В случай, че не бъде събрана подкрепа, папката ще се даде неизпълнена. Идеята за гласуването на програмата в пленарната зала е била обсъдена с партньорите от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, каза още Свиленски.

„Като недостатък в първия кабинет беше отчетена липсата на програма и всяко министерство, действайки по свой начин, пораждаше различни изказвания и мнения. Това ще бъде избегнато”, е мнението на председателя на ПГ на БСП.

Мутафчиев: Едва ли ще се събере стабилно мнозинство, да вървим към избори

В съвсем кратки срокове, обяви той, ако бъде приета управленската програма, ще има информация за структурата на Министерския съвет и съответните министри.

Вече стана ясно, че програмата е с хоризонт шест месеца - до декември 2022 г. „Това не е предложение за кабинет за шест месеца, а програма с шестмесечен хоризонт. След това се отчита какво е направено и какво не. Продължаваме отново със следваща програма и приоритети. Не казваме, че правителството ще е с живот от шест месеца”, разясни Свиленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.