Според нея вървим към това да живеем заедно с този вирус

„Колкото и да изглежда безобиден, Омикрон не е такъв, особено при по-уязвимите”. За това предупреди в ефира на „Твоят ден” на NOVA NEWS проф. Радостина Александрова. Тя посочи, че той може да доведе като опашка „дълъг COVID”- вече „един от водещите проблеми”. Работи се много по овладяването му, допълни професорът. 

Оттук нататък фокусът е именно върху уязвимите групи, които трябва да бъдат защитени добре, посочи Александрова. В тази група тя включи и децата. Професорът коментира и лекарствата срещу коронавируса, но подчерта, че те не могат да заместят ваксината.

„Смята се, че някои държави вървят към ендемичния вариант на развитие - така, както живеем с грип”, обясни още Александрова. А за отмяната на маските за повечето места на закрито от четвъртък, посочи: „Аз мисля, че е добър ход дотолкова, доколкото хората, които смятат, че имат нужда, ще продължат да ги ползват. Изобщо ние вървим към това да живеем заедно с този вирус”.

По думите на проф. Александрова това, което сме научили е, че дистанцията и носенето на маските могат да ни предпазят тогава, когато вирусът е по-активен и сме в затворени помещения. А наученото ще прилагаме и при грип.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.