Той е един от универсалните ръчни електрически инструменти

Как да изберете правилно ъглошлайф

Както във всяка домашна работилница, така и в професионалното производство, един от универсалните ръчни електрически инструменти е ъглошлайфът. Наименованието му се налага поради задвижването на диска от ъглова предавка. Наричан е още „флекс”, „ъглова шлифовъчна машина” и др.

Многостранното приложение на инструмента ъглошлайф го прави изключително търсен и предпочитан. С негова помощ може да се реже, шлифова, зачиства, скосява, да се лъскат и полират метали и различни твърди строителни материали.

Има различни видове ъглошлайфи, в зависимост от диаметъра на работния им диск. При малките той е 115-125 мм, при средните – 150-180 мм, а при големите – 230 мм.

Тъй като с помощта на ъглошлайфа може да обработвате различни материали като например тънки ламарини, но и тухли, бетон и др., важно е да изберете подходящ диск.

Има голямо значение какво ще режете и колко време, както и в каква среда ще работите. Затова, за да бъде изборът ви на ъглошлайф правилен, трябва да се съобразите с няколко важни фактора.

Диаметър на диска

Ако смятате да режете малки тънки ламарини и метални профили, или да шлайфате неголеми площи, може да изберете ъглошлайф, чийто диск е 115 или 125 мм. Малките инструменти от този тип позволяват да ги държите удобно и да боравите с тях лесно.

Размерът от 125 мм е по-универсален и може да се използва освен при нужда от домашно майсторене, и за хоби приложение, също и за по-прецизна работа в професионална сфера.

Мощност на мотора

Подобно на избора на всяко електрическо устройство, и при този на ъглошлайф е от значение параметърът мощност. Той подсказва каква ще бъде производителността, какво натоварване може да издържи и с каква продължителност да бъде дневната му употреба.

Ако изберете модел със 125-милиметров диаметър на диска и смятате да го натоварвате повече, тогава мощността трябва да бъде над 1000W.

За по-рядка употреба и по-дребни работи мощност от 600W е достатъчна, а за много тежки натоварвания е нужно професионално изпълнение с над 1300W мощност.

Избраната мощност при ъглошлайф с диаметър на диска 150-230 мм зависи от целта на използването и натовареността. Обикновено се работи с инструменти с 1800-2000W мощност, а ако натоварванията са изключително големи, с 2300-2500W мощност.

Безопасност при използване

Много важен критерий при избора трябва да бъде сигурността на защитата на тялото ви при работа. Ъглошлайфите се предлагат на пазара с осигурен предпазителен капак на диска, който може да завъртите и застопорите около оста му. Точно начинът на застопоряване е от голямо значение.

Някои модели са оборудвани с антивибрационни ръкохватки, предпазващи при работа от нежеланите вибрации. Има и ъглошлайфи със защита против повторно включване.

Тегло и ергономичен дизайн

От особено значение за ефективната работа с ъглошлайф са също неговото тегло и ергономичната форма. Удобството на ръкохватките оказва влияние върху вложените усилия, както и теглото. Малките модели обикновено тежат около 2,5 кг, а големите достигат и до 7 кг с дължина до 50 см.

Обърнете внимание също и къде е разположен пусковият бутон, защитата от неволно включване и какво усилие изисква натискането или избутването на бутона.

Скорост на въртене на диска

Обозначаването на скоростта, с която се върти дискът и шпинделът, е обороти в минута. При по-голям диск е необходима по-ниска скорост. Параметърът варира в диапазона 2800 об./мин. до 11000 об./мин. Мини флекс със скорост на въртене от 11000 об./мин. ще работи ефективно, а ако дискът е по-голям, оборотите в минута трябва да бъдат 6-7000. За професионална употреба обикновено се търсят модели с обороти, които могат да се регулират.

Допълнителни функции и екстри

Много производители предлагат продукти с допълнителни функции, с които може да се повиши безопасността при работа или се осигуряват различни удобства при ползване. Сред тях могат да бъдат такива като:

● Директно охлаждане, предотвратяващо отлагането на прах;

● Опция за предварително настройване на оборотите;

● Превключвател за защита и контрол на включването;

● Функция за изключване при заклинване на диска;

● Система за намаляване на вибрациите;

● Редуктор с плоска глава за лесна работа при стеснени участъци;

● Ръчно затягане на притискащата диска гайка;

● Защита срещу претоварване.

Още полезни функции са и за автоматичен баланс на диска, за плавно стартиране и др.

Избор на подходящ диск

Понеже основен консуматив на ъглошлайфа е дискът, неговият избор също е много важен.

Дискове за рязане

Избират се според диаметъра на ъглошлайфа. Дебелината им е от 1 до 3,2 мм, като най-използваните са 2,0 и 2,5 мм. Има разлики между тях, в зависимост от материала, за който ще бъдат използвани, като тънка ламарина, стомана, камък и др.

Дискове за шлайфане

Обикновено с тях се обработват площи или краища на стомана – конструкционна и неръждясваща. Диаметърът им също е зависим от размера на ъглошлайфа – 115-230 мм. Повърхността им може да бъде изпъкнала или равна, а дебелината им – от 4 до 8 мм.

Специфични разновидности на дисковете са диамантените и ламелните, а има и ротационни четки, които се завиват на оста на ъглошлайфа за отстраняване на ръжда, боя и др.

Работата с електрически ъглошлайф изисква достъп до ел.мрежа, а това означава, че по отношение на придвижването си сте донякъде ограничени.

При липса на електрическо захранване или затруднение за работа с удължителни кабели, друга възможност е да използвате акумулаторен ъглошлайф. Макар че особено за полеви условия върши чудесна работа, трябва да предвидите поне две батерии, ако ще го използвате непрекъснато.

Ако ви трябва ъглошлайф за домашно ползване, няма нужда това да е скъп професионален модел, но и твърде евтините също трябва да се избягват.

Обърнете внимание от какъв материал е изработен корпусът на скоростната кутия. Ако е от алуминий или пластмаса, такъв инструмент е от нисък клас.

При възможност е добре да направите пробен пуск и да проверите ергономичността. Ако монтажът е качествен, ръката ви няма да усеща силни вибрации на празен ход.

Когато решавате кой ъглошлайф да купите, винаги се доверявайте на доказана марка, за да разчитате на контролирано качество, добре обмислен дизайн, ефективна работа и дълготрайна безопасна употреба.

Със своята многофункционалност, правилно избраният ъглошлайф може да ви бъде добър помощник, независимо дали става въпрос за домашно майсторене, хоби занимание, или професионална употреба.