Информацията бешепотвърдена от южнокорейското министерство на отбраната

Северна Корея изстреля  две крилати ракети, предаде Франс прес, като се позова на южнокорейското министерство на отбраната. Агенцията отбелязва, че това слага край на едномесечното затишие след рекордната серия от оръжейни тестове, извършени от Пхенян тази година.

"Северна Корея изстреля две крилати ракети в посока Жълто море от (окръг) Ончон в провинция Южен Пьонан", каза пред АФП служител на южнокорейското министерство на отбраната. Той добави, че "американските и южнокорейските военни власти анализират подробностите, например дистанцията на полета".

Северна Корея разкритикува Гутериш заради призива му за ядрено разоръжаване

Северна Корея не е изпробвала крилати ракети от януари, уточнява агенция Йонхап и отбелязва, че този вид ракети не са забранени от настоящите санкции на ООН. За последен път Пхенян тества оръжия на 10 юли - както изглежда, реактивни системи за залпов огън.

От януари Северна Корея проведе поредица оръжейни изпитания, нарушавайки в някои случаи действащите санкции, по-конкретно когато изстреля междуконтинентална балистична ракета за първи път от 2017 г.  Освен това според Сеул и Вашингтон режимът на Ким Чен-ун може скоро да извърши седми ядрен опит.

Северна Корея обяви победа над COVID-19 и обвини Сеул за вируса

В началото на тази седмица южнокорейските и американските въоръжени сили започнаха предварителни учения в навечерието на годишните си съвместни маневри "Улчи фрийдъм шийлд". Северна Корея осъжда тези учения, в които вижда репетиция за нахлуване на нейна територия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА