Ще бъде направено „каквото се налага", каза Йенс Столтенберг

НАТО е готова да се намеси в Косово, ако има опасност да бъде нарушена стабилността. Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той разговаря със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел.

Вучич: Прищина наистина иска да атакува Северно Косово

Столтенберг припомни, че НАТО има близо 4000 души в Косово и каза, че ако се налага броят им ще бъде увеличен. Повод за тези коментари, както и за срещата с Вучич, беше напрежението преди две седмици, което за кратко блокира преминаването на границата между Сърбия и Косово.

Столтенберг: Не трябва да се позволява на Русия да спечели войната в Украйна

Напрежението намаля, след като Прищина отложи въвеждането на редица изисквания към етническите сърби на своя територия. Следващата дата обаче, в които те трябва да влязат в сила, е съвсем скоро.

„Ситуацията на терен се подобри, но и двете страни носят отговорността да избегнат нова ескалация. Призовавам ги да се въздържат от насилие. НАТО продължава да следи ситуацията отблизо. Ако стабилността бъде заплашена, КейФОР ще вземе необходимите мерки, за да осигури атмосфера на сигурност и свободно движение на всички жители на Косово”, заяви Столтенберг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.