Говорят близките на младата жена и директорът на болницата в Горна Оряховица

Започна спешна проверка на причините за смъртта на 21-годишната родилка в Горна Оряховица. Жената почина след секцио. Роднините подозират лекарска грешка и настояват виновните да бъдат наказани. От болницата в Горна Оряховица смятат, че причината се корени в изключително рядък синдром, който води до сериозни усложнения.

Бебето й ще бъде изписано от болницата в сряда.

ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за смъртта на 21-годишната жена. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица.

Данислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние, тя била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

21-годишна родилка почина след секцио

„Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”, обясни Кристиан, приятел на починалата Данислава и баща на бебето й.

„Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва”, разказа Кристиан.

„Казвали й да изчака, че ще й сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да й слагат каквото и да е. Два дни подред й поставят система за предизвикване на раждане, но не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се”, заяви Елена Стоянова, майка на починалата.

На следващия ден Данислава й се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче й звъни да й каже, че страшно я боли. Това бил и последният им разговор.

Малко след това звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

„Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения, по информация от колегите. Около час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно. Веднага започват реанимационни мероприятия”, обясни д-р Иванов.

Транспортирането от болница в болница представлява риск. Затова лекарите трябвало да стабилизират младата жена, преди да я откарат в болницата във Велико Търново.

„След транспортирането е била в съзнание”, казва д-р Иванов. Според него младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките.

Проверки в болницата все пак ще има. 

Младата родилка беше погребана преди 2 дни, в деня, в който е трябвало да навърши 22 години.

Още по темата гледайте във видеоматериалите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.