За проблема разказа огнеборецът Александър Колев

Пожарни хидранти показали ниско налягане и не заработили навреме при гасенето на пламъците, обхванали пловдивското училище „Душо Хаджидеков” в четвъртък. За проблема разказа огнеборецът Александър Колев в ефира на „Здравей, България”. Той обаче увери, че неочакваната ситуация не е довела до забавяне на гасенето, тъй като на мястото бързо се озовали много пожарни коли, а от общината изпратили водоноски.

„Когато дойдохме, имаше един човек на покрива – майстор по ремонтните дейности, когото евакуирахме”, каза още Колев.

Пожар пламна в училище в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той каза още, че пожарът е възникнал вследствие на небрежност, допусната именно при ремонта. „На покрива намерихме газова бутилка с горелка. Но засега това са само предположения. Причините ще станат ясни в хода на досъдебното производство”, подчерта Колев.

Според управата на училището и заместник-кмета по образование Стефан Стоянов пожарът няма да попречи на навременния старт на учебната година за всички над 1000 възпитаници на училището.

„Първият етаж е абсолютно запазен, а на втория, в две от помещенията, има малки течове. Имаме достатъчно време да разчистим и да направим временна изолация. По принцип училището има и втора сграда. Намерени са и други варианти за настаняване на децата в краен случай”, каза Стоянов.

По-късно през деня той съобщи, че децата от 3, 4 и 5 клас ще бъдат преместени във втората сграда на училището, а учениците от 6 и 7 клас – в СУ „Климент Охридски“.

Родители на учениците пък изразиха готовност да организират благотворителна кампания за подсигуряване на средства за ремонта, ако това се наложи.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.