Траурната церемония ще се състои в Уестминстърското абатство

Светът се прощава с кралица Елизабет II. Траурната церемония се състоя в Уестминстърското абатство. На нея присъстваха около 500 високопоставени политици, сред които и българският президент Румен Радев. Гледайте церемонията на живо ТУК, с коментари и любопитни видеоматериали в специалното студио на NOVA и NOVA NEWS.

В СНИМКИ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

По-късно тленните останки на кралицата ще бъдат откарани в замъка "Уиндзор", където след церемония в тесен кръг ковчегът ще бъде положен до този на съпруга ѝ принц Филип. 

Заради огромното струпване на високопоставени гости от цял свят погребението на Елизабет ll налага въвеждането на невиждани досега мерки за сигурност.

“Очакваме стотици хиляди посетители, което е безпрецедентно за нашия град. Лондон никога не е виждал толкова много хора. Спомнете си - по-рано тази година отбелязахме платинения юбилей на Нейно Величество, това е град, който беше домакин на Олимпийските игри през 2012-та година. Имаме карнавали всяка година. Но нищо подобно, това е най-голямата полицейска операция в историята”, каза Садик. 

Чантите на Елизабет II - аксесоар или пособие за изпращане на тайни сигнали

Британската столица се охранява от над 10 000 полицаи, като пристигнаха подкрепления от цялата страна. Часове преди церемонията по държавното погребение хиляди се бяха наредили вече по маршрута на траурната процесия, по който се отправи ковчега на Елизабет Втора след Уестминстърското абатство.

“Тя е просто великолепна! Управляваше безупречно, с такова достойнство и уважение. Никога не е предизвиквала някакъв скандал и заслужава цялото това уважение. Тя е нашата кралица, тя е Обединеното кралство”, каза Карол Джоузеф, наредила се на дългата опашка, за да се сбогува с Елизабет ll.

Погребението на Елизабет II в британската преса (ВИДЕО)

Стотици хора останаха разочаровани, че не успяха да си кажат последно сбогом с покойния монарх, след като в 6:30 ч. местно време официално приключи времето за поклонение.

Държавни лидери, политици и царски фамилии от цял свят пристигнаха в Лондон през последните дни, за да се присъединят към членовете на кралското семейство и да си спомнят за живота и службата на кралицата.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

"Тя изпъква в съзнанието ми като един от онези хора, с които общуваш и виждаш, че репутацията отговаря на реалността. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше. Но тя беше същата на живо, каквато казваха че е - благоприлична, честна и отдадена на дълга. Изказвам съболезнования на всичките й роднини. Това е загуба, която оставя голяма празнина. Понякога мислиш, че никога няма да го преодолееш. Но както казах на краля - тя ще е с него на всяка крачка", каза президентът на САЩ Джо Байдън. 

Изключително трогателни бяха и думите на канадския премиер Джъстин Трюдо за покойната кралица.

Каква е родствената връзка между Елизабет II и съпруга ѝ

“Всеки път, когато трябваше да се срещна с Нейно Величество, нейната щедрост и грациозност правеха този момент най-важният момент в историята. Тя имаше начин да достигне и да се свърже с всеки, с когото се среща. Тя умееше да се свързва с цели тълпи и хора, които са я виждали само по телевизията. Способността, която имаше да успокоява и вдъхновява всеки, с когото общува, е забележителна”, заяви Трюдо.

"Срещите с кралица Елизабет II остават незабравим спомен за мъдрост, за доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Лондон. Държавният глава е в столицата на Обединеното кралство заедно със съпругата си Десислава Радева.

„Малко са личностите като Нейно Величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ“, подчерта президентът. По думите му не е случайно, че дори след смъртта си кралица Елизабет II продължава да обединява – нейните сънародници чакат с дни, за да се поклонят пред паметта й, а на траурната церемония в Лондон са дошли държавни и правителствени ръководители от цял свят. „Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия“, каза Румен Радев.

Държавният глава поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал. „Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет“, каза президентът и изрази увереност, че водени от общи ценности и интереси, България и Великобритания ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа.

Късно снощи, Великобритания отдаде почит към паметта на Елизабет Втора. Много британци изпратиха кралицата с ръкопляскане.

Стотици магазини, кафенета, ресторанти и училища днес остават затворени, след като денят беше определен за национален празник.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ НА ЕЛИЗАБЕТ II ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.