"Нека не гадаем. Да видим как победителят на изборите ще си понесе отговорността", подчерта зам.-председателят на левицата

Не трябва да товарим БСП с отговорност за всичко, което се случва се в държавата. Победителят на изборите е друг и трябва да го оставим да си понесе отговорността. Да говорим за мандати е все едно да си правим сметката без кръчмар. Кръчмарят в момента е ГЕРБ. БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” Кристиан Вигенин от БСП. Той обаче не изключи вариант за съставяне на кабинет с подкрепата на "Възраждане".  

"Много врачуване чух през последните дни. Принципни решения и позиции не могат да се променят от днес за утре заради някаква политическа необходимост. Година и половина полагахме огромни усилия да има правителство, да могат да си говорят политическите формации. Победителят сега е друг и той мълчи. Нека да видим какво има да каже", подчерта той. 

"Очевидно кабинетът няма да е с наша подкрепа. Нека да видим как ГЕРБ си представя бъдещото правителство. Не можем да гадаем и да врачуваме. Не може, без да знаем какво се обмисля за първия мандат, да говорим за третия", посочи Вигенин.

Той подчерта, че е възможно да се разсъждава за някаква подкрепа от "Възраждане". "Може да се разсъждава за подкрепа, без участие. Но всичко на този етап са чисти спекулации", категоричен беше Вигенин.  

Той коментира и възможността да се потърсят „отцепници”, които да застанат зад евентуален кабинет. „Да направим подобно нещо е все едно да се върнем към ситуацията от преди изборите. Мисля, че не е сериозно. При нас това не е възможно. Няма представител на БСП, който да се върже на такъв сценарий. Вероятно това, което заявихме, и ще бъде потвърдено в събота, е че няма как да влезем в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това означава и неподкрепа към усилието, което може да направи ГЕРБ за съставяне на кабинет. А за втори и трети мандат – ще се съберем и ще обсъдим”, заключи членът на левицата.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.