Според синдикатите минималната работна заплата трябва да стане 850 лв.

Синдикатите с обща декларация към депутатите в новото 48-о Народно събрание. Те настояват доходите до края на годината да нараснат с толкова, че да догонят ръста на инфлацията от 18.7%.
Минималната работна заплата трябва да стане най-малко 850 лв. Поне 12-13% следва да бъде заложеният ръст за бюджетния сектор, а за администрацията - 15 на сто. В частния сектор ще искаме същия ръст на доходите. Това каза на пресконференция на синдикатите президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според КНСБ и КТ " Подкрепа" една от първите задачи на новия парламент трябва да е подсигуряването на топло през зимата за енергийно бедните българи. Синдикатите искат среща по тези въпроси и с държавния глава, а до края на седмицата ще решат дали ще се стигне до протести.

"Отдавна апелираме за въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата с цел стимулиране на потреблението и намаляване на неравенствата при доходите за нискодоходните групи. В началото на следващата или още в края на тази година трябва да стартираме препоръчителни индекси на браншово ниво за ръст на заплатите в частния сектор", посочи той. 

По думите му в частния сектор донякъде се компенсира ръстът на инфлацията. "В индустрията увеличението е 17% на годишна база", посочи Димитров. 

"Миналата седмица ни беше показан някакъв порект на закон, в който се твърди, че ще има 2 цени за битовите потребители. Васил Велев каза само поливана от истината за най-големите кака да кажа, разхитители на електроенергия, които са най-богатите. Мене ме интересува точно обратното - тази прослойка на най-бедните, които са най-бедните и не могат да икономисват електроенергия просто, защото не могат да си купуват уредите", посочи Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.