Според него и днес няма да се стигне до избиране на председател на НС

Най-вероятно ще се стигне до прагматичното решение да изберат кандидат за председател на НС от най-малката по численост парламентарна група, защото ще са в състояние по всяко време да го свалят. Това заяви за "Твоят ден" проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право.

Според него ситуацията е парадоксална, защото всеки държи на своя кандидат и няма диалог. "Това, което се разиграва пред лицето на нацията, не е много приятна гледка. Най-вероятно и днес няма да се стигне до избиране на председател на НС. Не знам как си представят, че ще тръгне процедура за формиране на правителство и приемане на закони, ако не могат да изберат председател. Не може да се извършва законодателна дейност, освен ако не изберат Вежди Рашидов за председател на НС", обясни той.

Психиатър: Парламентът е пъстър букет от личностна патология, преобладават нарцисите

По думите му да се изберат двама ротационни председатели и 7 зам.-председатели би значело да се върнем към президиума от Конституцията от 1947 г. "Това са екзотични идеи. ПП вече оттегли кандидата си, има призиви и ГЕРБ да го направят. Тогава кой ще остане, за кого да гласуват? Трябва да се мисли за персоналните качества и диалогичността на кандидатите, не толкова от коя политическа сила са", смята той. И прогнозира, че вероятно ще се стигне до нови предсрочни избори с още по-ниска избирателна активност.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.