Вече има и униформени, дали положителни проби за дрога

В началото на тази седмица започнаха масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици. Заповедта е на вътрешния министър Иван Демерджиев. Вече има и униформени, дали положителни проби за дрога. Преди година Тина Ивайлова и екипът на GlasNews разказаха как хапче без рецепта, след проверка на пътя,  те праща в ареста. Полицаите не приемаха тази теза досега, докато не бяха подложени на същите тестове и  признаха , че  отчитат грешки. Възможно ли е мъж на 73 години да употребява амфетамин? Дали тестовете на полицаите ще доведат до адекватни мерки от страна на институциите? 

Започна тестването на полицаи за наркотици и алкохол, вече има положителни проби

Наркоман до доказване на противното. В поредица от разследвания ви показахме опити с Drug Check. Видяхте и мнението на експерти, според които е необходимо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Check, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества.

Арест, претърсване, отнета книжка  и  унижение след направен тест за наркотици. Набедени „наркомани“ впоследствие се оказват с чисти проби. Става въпрос за водачи, тествани с полеви тестове или с машина Drug Check 5000, които отчели положителен резултат. Впоследствие кръвните тестове са негативни. Само че истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната ни.

Мъж осъди МВР заради фалшиво положителен наркотест

В страната ни водачите доскоро бяха тествани с полеви тест Drug Check 3000, а в момента с машина Drug Check 5000, като пробата се взима от слюнка. Разликата е в  един от компонентите забранени вещества. Първият тест засича  едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензиодиазепини. Във втория е включен и метадон.

Оказа се, че тестовете са много чувствителни и точни. Потвърдиха го нашите експерименти, които направихме пред експерти и заснехме с камера. За целта използвахме лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта. Лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи, реагират на опиати при полевия тест. Правим втори тест, но вече след употребата на лекарство за главоболие, което са ни препоръчали в аптека. В листовката на лекарството, с което правим опит, е посочено, че може да се приема от деца на 14-годишна възраст до 8 таблетки на ден. Резултатът: Тестът е положителен и реагира на опиати. Както стана ясно, реагира така,  защото лекарството съдържа кодеин. Многобройните ни експериментите доказаха, че съдържанието на опиати в организма могат да останат няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.