Монархът се готви да промени британски закон от 1937 г.

Крал Чарлз Трети ще предотврати възможността да бъде заместван от принцовете Андрю и Хари, предаде АФП. Монархът се готви да промени британски закон от 1937 г. Принцовете Андрю и Хари вече не изпълняват официални задължения. Сега Чарлз Трети иска да предотврати възможността те да поемат управлението, в случай че той е болен или в чужбина.

Според закон от 1937 г. монархът може да бъде заместван от свой съпруг или съпруга, както и от първите четирима възрастни по реда на наследяване в някои задължения – например подписване на официални документи по време на отсъствие.

При Чарлз Трети това са кралицата консорт Камила, синовете Уилям и Хари, брат му Андрю и племенницата му Беатрис.

Крал Чарлз и Камила изпратиха поздравителни картички на столетници (ВИДЕО)

Хари се дистанцира от кралското семейство и се установи в САЩ. Отношенията на Хари с баща му и брат му бяха напрегнати. Принц Андрю беше освободен от всички свои кралски задължения след обвиненията в сексуално насилие. Голямата дъщеря на Андрю – Беатрис, не е активен член на кралското семейство.

За да избегне възможността да бъде заместван от един от двамата оттеглили се от задължения към кралското семейство принцове, докато пътува с Камила при престой на Уилям в чужбина по същото време, кралят ще разшири списъка със заместници. Според множество медии Чарлз Трети ще включи в него сестра си -  принцеса Анна, и брат си - принц Едуард.

Това решение ще позволи Хари и Андрю да не заместват краля, като в същото време няма да бъдат изключени официално. Според в. „Телеграф“ промяната в закона ще бъде факт в следващите седмици и ще представлява логична стъпка преди пътуванията на Чарлз и Камила в чужбина през 2023 г.

Бъкингам обмисля да премахне „консорт” от титлата на Камила (ВИДЕО)

Бъкингамският дворец не коментира, но въпросът беше повдигнат в Камарата на лордовете в понеделник. Депутатът Стивън Бен зададе въпрос дали не е време да се говори с краля за промяна в закона. „Нима ситуацията с един принц, оттеглил се от обществения живот, и с друг, напуснал страната, устройва правителството?“, каза Бен.

Правителството винаги е готово да проучи възможността за промени, когато са необходими, отговори лорд Никълъс Тру, представител на консерваторите. Той подчерта, че възкачването на трона представлява подходящ случай за ново четене на законовите текстове.  

При заместване „държавните съветници“ могат да осигурят изпълнението на по-голямата част от официалните задължения на суверена. Това включва подписване на документи, приемане на посланици, провеждане на срещи.  Елизабет Втора, която почина през септември, беше замествана от принц Чарлз в множество случаи. Сред тях беше тържественото тронно слово пред парламента през май.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА