Случаят е от септември, но едва днес бе обявен

Мистериозна находка е изкарало морето край Бургас през септември. За случая стана ясно едва сега. Преди два месеца на брега са открити останките на летец с парашут.  Разследването установява, че това е полковникът от украинските военно-въздушни сили Михайло Матюшенко. Свален е от руските сили край Змийския остров в Украйна.

На 5 септември туристи забелязват в морето край Царево тяло на мъж. Пристигналите на място полицейски служители установили, че е в напреднал стадий на разложение, с липсващи долни крайници. Тялото било обвито в парашут.

Зеленски: Руските сили понасят сериозни загуби в източната част на страната

„Най-вероятно тялото е престояло дълго време във водата и е невъзможно да се извърши идентификация по дактилоскопни признаци, както и по лицево разпознаване”, заяви ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР- Бургас. Затова служителите на сектор „Издирване” към Областната дирекция на МВР – Бургас започват внимателно да търсят личните номера по оборудването и дрехите на открития мъж. По думите на началника на сектор „Издирване и бежанци” Христо Ичев тези номера били изтрити заради продължителния престой във вода.

Следва специална обработка на окислените метални повърхности, анализ на останки от надписи по дрехи и консултиране с военни пилоти.

След ДНК анализ се установява, че откритото тяло е на полковник Михайло Матюшенко с позивната „Дядото”. Той е един от най-опитните пилоти в Украинските воено-въздушни сили. Матюшенко е бил командир на 40-а бригада тактическа авиация на ВВС на Украйна. Заедно с него е загинал майор Юрий Красилников, чието тяло не е открито. „Самолетът е паднал в района на Змийския остров, всъщност е свален или паднал. В следствие на катапултирането единия от пилотите го намираме тук. Вторият пилот не е намерен”, уточни Христо Ичев.

В продължение на 3 месеца теченията в Черно море носили тялото на полковника от района на военните действия в Украйна към български териториални води. Тялото на загиналия летец е предадено на Украйна. Полковник Матюшенко е погребан в Киев с военни почести.

В навечерието на празника на Българската полиция – Архангеловден, беше отличен началникът на  сектор „Издирване и бежанци” към ОДМВР-Бургас Христо Ичев. Той, заедно със своите колеги, за изключително кратко време успяват да идентифицират откритото в морето край Царево тяло на мъж с парашут. В началото имали много липсващи части, но съвместната им работа с Украинското посолство довела до разплитането на мистерията.

Властите в Киев: Жителите на града трябва да са готови да го напуснат

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.