Еко сградите се отличават с нулеви въглеродни емисии

Китай е напът да започне нова зелена революция в строителния сектор чрез разработване на сгради с нулеви въглеродни емисии. Половината от въглеродните емисии в Китай са причинени от строителния бизнес и намаляването им може значително да допринесе за борбата с глобалното затопляне.

С обширна гледка към езерото плюс градина на покрива от 8 000 квадратни метра, първият офис комплекс с въглероден отпечатък, близък до нулата, бе открит в град Чънду в Югозападен Китай.

Първата в света плаваща вятърна турбина беше пусната в Китай (ВИДЕО)

Квадратните форми и повдигнатата структура на сградата са перфектно съчетани с пейзажа, а покривните градини и екологичните технологии правят сградата енергийно ефективна. Сградата също така има инсталирана слънчева енергийна система, която може да помогне за пускането на една четвърт от светлините вътре. Външните стъклени стени също са специални, тъй като са направени от нискоемисионно стъкло със специални покрития, които могат допълнително да регулират стайната температура чрез минимизиране на количеството инфрачервена и ултравиолетова светлина, която преминава.

В Калифорния показаха летящо електрическо такси (ВИДЕО)

Данните показват, че стъклените стени могат да спестят 35 процента от енергията, използвана от охладителните системи през лятото.

„Колко пари можете да спестите за една година с всички тези използвани нови технологични устройства? Ако умножите спестяванията по 50 години и след това извадите разходите си, ще видите, че дори можете да реализирате печалба“, каза Юан Юан, експерт по въглеродна неутралност в China State Construction.

В Китай се появиха първите велосипеди, задвижвани с водород (ВИДЕО)

Ежедневната експлоатация на сградите също генерира значителни въглеродни емисии. „Около 80 процента от въглеродните емисии през целия жизнен цикъл на сградите се генерират по време на ежедневната им експлоатация. Количеството въглеродни емисии от строителството и разрушаването е относително по-малко", каза Юан.

Китай планира да въведе насоки за допълнително насърчаване на намаляването на въглеродните емисии от сградите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.