Първият пакет ще съдържа 33 евро монети с национални символи на стойност 13,28 евро

Хърватските граждани ще могат да закупят от утре първоначален пакет евро монети, който ще съдържа 33 евро монети с хърватски национални символи на стойност 13,28 евро, които ще струват сто куни, съобщи Хърватската народна банка (HNB). 

Месец преди въвеждането на еврото като официална валута в Република Хърватия, гражданите имат възможност да закупят първоначални пакети евро монети. За да бъдат гражданите възможно най-подготвени за използване на еврото в първите дни от 2023 г., те ще могат в банките, Финансовата агенция и пощите от 1 декември 2022 г. да придобият максимум два първоначални пакета евро монети на транзакция, се казва в съобщение на Централната банка, цитирано от медиите.От Централната банка напомнят, че така получените монети ще могат да използват за разплащания в страната или в чужбина едва от 1 януари, когато монетите с хърватски национални символи на обратната страна ще станат законно платежно средство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА