Идеята е това да се случва в продължение на шест месеца

„Демократична България” внесе предложение за това държавата да поеме оперативния контрол над „Лукойл” за срок от шест месеца.

„Готови сме със законодателство, което позволява българското правителство, при необходимост и при много внимателно подбрани условия, да поеме оперативния контрол върху рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас”, каза Христо Иванов.

Ивайло Мирчев припомни, че България има дерогация и възможност да внася руски петрол.

Италия пое контрола над рафинерията на „Лукойл”

„Рафинерията „Лукойл" в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази гледна точка ние сме длъжни да се погрижим за нея, така че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има опция държавата да поеме оперативния контрол”, каза Мирчев.

По думите му така ще бъде постигната главната цел - петролът, внасян от Русия да бъде насочен към вътрешния пазар. Това ще се отрази на цените за българските потребители.

Депутатите се скараха за район "Чужбина"

„В никакъв случай не става дума за национализация”, категоричен бе Мирчев.

По-рано през деня и от ДПС заявиха, че обмислят предложение държавата да контролира рафинерията, ако има нужда от това. Според заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев идеята им е дошла, след като италианското правителство е поело управлението на "Лукойл" на Ботуша, за да обслужва стратегическите интереси на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.