"Гълъб Донев е с военна подготовка – той е политически офицер, достатъчно компетентен", обясни Тагарев

„Ясно бе, че не предоставяме тежко въоръжение на Украйна. Очакванията са доста умерени. Притеснително от днешните изявления на премиера Гълъб Донев е, че оръжията, които ние даваме, ще бъдат ползвани в тренировки на украинските военни. Така е само в едно от приложенията към внесеното решение на парламента. Другото предвижда действително бойна помощ. Служебният премиер Донев е с военна подготовка – той е политически офицер, достатъчно компетентен”.

Това заяви бившият служебен военен министър Тодор Тагарев в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.  

Според Тагарев изявлението на Гълъб Донев е обърнато към русофилския електорат. „Много ясен пример за хибридно въздействие в България”, каза той.

Тагарев даде пример с предишни случаи, когато България е оказвала военна помощ, например на държавните органи на Афганистан, на които сме предоставили 21 млн. патрони за леко въоръжение.

„Ние гласувахме 900 тона помощ за Украйна. Тези споразумения преди не са сключени под парламентарен натиск, а са били без да се чакат парламентарни указания. През 2014 г. когато от нас е поискана помощ и за 3 часа сме решили да предоставим, за 2 часа е определена помощта. Сега за 10 месеца не може да решим каква помощ да предоставим”, каза Тагарев.

Той уточни, че някои видове въоръжение не можем да поддържаме без Русия, която е техен производител (нуждаят се от лицензи, резервни части - б.р.).

„Ако сега бях военен министър, щях да действам много по-бързо без да чакам решение на парламента, процедурата щеше да започне след искането от украинския посланик. Ние може да помогнем и с преносими зенитно ракетни комплекси, които могат да се справят с дроновете”, обясни Тагарев.

Той каза, че няма информация за списъка с военна помощ за Украйна.

Запитан дали е възможно България да предостави въоръжение на Украйна и в замяна да получи по-ново, той каза: „можеше, може би още може, макар че Украйна започва да получава все по-модерно западно въоръжение. 10 месеца продължава войната”.

„Словакия, Чехия, Гърция предадоха старо руско въоръжение и получиха насреща въоръжение”, каза Тагарев, без да уточни условията, като например, че Словакия получава временно зенитно-ракетен комплекс.

За изтребителите Ф-16 Тагарев каза, че основното внимание не бива да е насочено към фирмата-производител „Локхийд Мартин”, която забавя изпълнението на поръчката, а как ние ще се подготвим. „И ние забавихме изграждането на инфраструктурата. Очевидно няма да има помощ от Полша за двигатели. Ако можеше да ни дадат, досега щяха да са ни дали”, допълни Тодор Тагарев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.