Указът му беше публикуван днес в портала за правна информация

Руските доставчици на природен газ могат да приемат плащания в чуждестранна валута от купувачи на газ от неприятелски държави, ако събират дългове за доставки на газ от такива купувачи. Указът за това е подписан от руския президент Владимир Путин. Документът беше публикуван в петък в портала за правна информация.

Новият указ влиза в сила от днес. Според него плащането отново трябва да е в банката, посочена от „Газпром”, но ще се счита за извършено в момента, в който валутата постъпи по сметката. Досега „Газпром” смяташе плащането за осъществено едва при превода на валутата в руски рубли.

"Разплащанията могат да се извършват в чуждестранна валута, която е посочена в договора, като се използва специална сметка, открита от оторизирана банка въз основа на заявление от руския доставчик. Задълженията за доставка на газ се считат за погасени, след като средствата на чуждестранния купувач бъдат преведени по такава сметка", пише в указа.

В същото време "погасяването на дълга на чуждестранния купувач по договора за доставка на природен газ не е основание за възобновяване на доставките на природен газ от руския доставчик, ако чуждестранният купувач не спазва процедурата, установена с настоящото постановление", се казва още в документа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.