БСП се събира на Национален съвет, за да реши стъпките си

Не спират и политическите коментари около избора на президента Румен Радев за третия мандат. Левицата се събира на Национален съвет утре, за да реши какви стъпки да предприеме. От ГЕРБ припомнят решение на техния пленум - без подкрепа за кабинет с мандата на БСП.

Отговор на въпроса кого ще покани левицата за среща и кой е склонен да приеме такава покана се очаква в следващите дни. От партията на Корнелия Нинова решиха първо да очертаят общите приоритети с политическите опоненти и след това да се видят разделителните линии. Някои от партиите вече изразиха резервите си за това дали третият мандат ще бъде успешен. Приветстват обаче лидерските срещи.

От централата на ГЕРБ  Бойко Борисов припомни, че пленумът на партията е взел решение. „Нашата позиция ще бъде много твърда. Не, защото не сме гъвкави и не бихме искали да има правителство, а защото имаме решение на конгреса”, посочи той.

Все пак това не означава „не” за лидерска среща. „Ако искат да ни поканят, ще им заявим - кажете ни по кои теми. Ние сме вносители сигурно на 70-80% от законите”, подчерта Борисов.  

От „Продължаваме Промяната” посрещнаха идеята за  лидерска среща, с припомняне: „Ние се радваме, че важността на лидерските срещи стана ясна.  За съжаление, Нинова не уважи срещата, която организирахме, и изпрати свои заместници. Ние ще отидем на тези срещи, защото този разговор е важен”, каза Даниел Лорер.

От „Демократична България” са категорични, че разговори трябва да има при всички положения, дори и да не може да се състави правителство.

„Просто защото това позволява на всяка една от структурите да си изясни националните приоритети. От ДБ направихме съвсем ясни заявки кои са нашите приоритети, приемливи за голяма част от народното представителство”, обясни Александър Симидчиев.

Без никаква промяна остава позицията на „Възраждане”. Без значение в чии ръце е папката с мандата, от партията искат предсрочни избори.

„Зависи в какъв формат ни поканят. Ако ни поканят във формат, който е абсолютно всички лидери в парламента, смятам това за безсмислено. Не беше редно да забави толкова много процедурата. Три месеца и половина отне на президента да връчи три мандата”, каза Костадин Костадинов.

Най-малките в парламента - „Български възход”, остават в диалогичната си позиция. „Ще подкрепим всички действия за съставяне на третия мандат. Ако бъдем поканени за разговори, ще откликнем и ще бъдем конструктивни в решенията и подкрепата си”, обяви Николай Благоев.

В сряда от Националния съвет на БСП Нинова ще поиска мандат да води преговори за подкрепа с всички партии в 48-ото Народното събрание.

„Ще променим подхода. Трябва да видим дали има такива неща, които могат да ни обединят. Самите разговори до края на седмицата или в началото на другата ще покажат дали наистина е възможно съставянето на правителство”, коментира Деян Дечев от БСП.

От ДПС се въздържаха от коментар, макар че лидерът на ГЕРБ припомни общото им управленско минало с БСП. „Има огромен шанс за правителство от партиите, управлявали досега.  БСП е била в коалиция с ДПС. БСП е била в коалиция с „Да, България”. БСП е била в коалиция с партията на „Промяната”, посочи Борисов.

Заявката на Корнелия Нинова е да не бави излишно мандата. От предсрочните избори минаха повече от три месеца и половина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook