„Ние сме най-дълго управлявалото служебно правителство”, подчерта премиерът

Служебното правителство се отчете за свършеното през мандата си на управление. На извънредно заседание премиерът, вицепремиерите и министрите представиха важните акценти от изпълнителната власт на страната.

След почти шест месеца на власт служебното правителство даде отчет за свършеното. Въпреки че не се знае докога властта ще е в ръцете им, Гълъб Донев и членовете на кабинета му дадоха заявка, че няма да спират с работата.

„Ще отбележа, че ние сме най-дълго управлявалото служебно правителство. Че сме правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие”, посочи Донев.

Сред водещите успехи служебният кабинет посочи стабилността в сектор енергетика. „В момента сме осигурили напълно доставките на газ за 2023 г. и цялата инфраструктура за 2024 г.”, подчерта ресорният министър Росен Христов.
 


Овладяването на инфлацията също остава основна задача на кабинета в последните му дни. През следващите седмици ще се търсят разговори с търговските вериги, за да стане ясно има ли вариант за намаление на цените на хранителни продукти.

„Ако хората, по джоба си, още не са усетили, че цените намаляват, то поне със сигурност са усетили, че са спрели да се повишават”, смята министърът на икономиката Никола Стоянов.

Редом с успехите бяха признати и затрудненията. „За пръв път започнахме да противодействаме на така наречената вторична миграция. За съжаление, това костваше и жертви, изгубихме четирима от нашите редици в тази битка с нелегалната миграция. Но нямаме друга възможност, ако искаме да станем част от Шенген”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Относто „Капитан Андреево, силовият министър отчете: „Държавата отдели ресурс, за да може тази ситуация да бъде разрешена. Отне ни две седмици да започне ритмично обработване на трафика. Овладяхме тази криза и предприехме действия, насочени към прекратяване на дейността на т.нар. „златен гьол”, заяви Демерджиев.

Друго нещо, което върви бавно, е приемането на законите, от които зависят плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост. „За съжаление, от внесените 14 закона, в които огромен фокус беше сферата „Правосъдие”, за момента парламентът е приел само два”, обясни вицепремиерът Атанас Пеканов.

На заседанието беше засегнат и въпросът с изборите. „Сега е моментът да припомним, че нашият кабинет се справи отлично с подготовката на изборите на 2 октомври 2022. Те преминаха спокойно и прозрачно, това е и оценката на българските граждани и чуждестранните наблюдатели”, заяви Донев.

„Намалихме до минимум манипулирания вот и по този начин да обезпечим честни резултати от изборите. Нещо ново, което направихме е работната група по киберсигурност, в която участваха представители на ДАНС и Министерството на електронното управление”, продължи премиерът.

„Осигурихме честни и прозрачни избори и некомпрометирахме сигурността на изборния ден”, отчете Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.


Отчетът завърши със заключение от Гълъб Донев. „Вероятно ще чуем хапливи коментари, че сме се хвалили повече от три часа, докато бурният вятър навън едва не е отвял покрива на Министерският съвет. Искам да кажа, че това не са хвалби, това са реални резултати, това са фактите”, обобщи той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.