„Пътят на РСМ за Брюксел минава през София и той не е с такива постъпки”, заяви Андрей Новаков

„Помолих Европрокуратурата да се самосезира по случая Nexo, защото това е скандал, който има потенциал да навреди на имиджа на страната ни. За разлика от други хора не мисля да размахвам моралната показалка кой е виновен и кой – не, да съм последна инстанция и да раздавам присъди. Това е скандал от глобален мащаб, има засегнати европейски граждани, до колкото знам – германци”.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Nexo и регулаторите в САЩ са постигнали окончателно споразумение

Относно станалото известно днес споразумение с прокуратурата на САЩ и изявлението от компанията, Новаков заяви: „За да се споразумееш с прокуратурата, означава да признаеш, че си извършил престъпление. Не съм сигурен, че това изчиства името, напротив, това повдига още повече въпроси. Ако те признават, че са извършили нещо нередно и са платили обезщетение на хората, това доказано придобити от престъпна дейност пари са финансирани партии в България”.

Според него, ако не бяха виновни, не биха бързали да постигнат споразумение с американската прокуратура.  

ЛИДЕРСКА СРЕЩА В НС: Обсъждат възможностите за кабинет с третия мандат

По повод лидерската среща между БСП-ГЕРБ-ДПС и „Български възход”, Новаков заяви, че това е било заявка за зрялост и смирение. „На хората им дотегна да слушат скандали, те искат поне някой да седне на една маса и да си говорим”, обясни евродепутатът. Той не прие тълкуванието, че подобна среща е знак за следизборна коалиция, а е знак за нормален разговор между политици.

За възможността за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване и устойчивост, той заяви: „В понеделник правителството изпраща човек в Брюксел за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Централите в Маришкия басейн могат да бъдат спасени”.

„Поетият ангажимент от Кирил Петков и Асен Василев за намаляване с 40% вредните емисии означава да спрем мините, тецовете в България, означава да поставим под въпрос 50% от електричеството в страната”, каза Новаков.

Транспортираха с "Фалкон" до София пребития секретар на българския клуб в Охрид

За побоя над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков той смята, че това ще се отрази и на преговорите на РСМ за членство в ЕС. „Това е мерзост, докато такива неща се случват в Македония, те ще гледат ЕС предимно по телевизора. Тяхната администрация е заловила извършителите и с възможно най-тежките санкции, за да не се повторят. В крайна сметка ще се стигне и до Европарламента. Такива неща в Европа не се правят”, категоричен е Новаков.

„Пътят на РСМ за Брюксел минава през София и той не е с такива постъпки”, обясни Андрей Новаков.

Повече по темите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.  

Редактор: Весела Веселинова