Какво знаят от посолството ни там

Българското посолство е провело срещи в мексиканското външно министерство и с представителите на националния миграционен институт по въпроси около задържането на българските туристи в Канкун.

Преди дни група наши сънародници разказа, че на 9 януари са пристигнали в Канкун на почивка, но били задържани и затворени в килии, където прекарали пет дни.

Пред NOVA посланикът на България в Мексико - Милена Иванова, заяви, че за момента се знае за подобни случаи с 18 българи.

„В последната седмица беше изпратено писмо от „Обединение Бъдеще за туризма”, което подаде информация за още случаи. Очакваме пълен списък на българските граждани, за които те имат информация, за да може ние да я предадем на мексиканските власти”, каза Иванова. До момента не е получен отговор за причините, поради които български граждани не са допуснати до територията на Мексико.

„Разстоянието между столицата и Канкун е около 1500 км, за съжаление там нямаме почетно консулство. Когато близките на български граждани се свързват с нас и подават сигнал, че те са задържани, в малкото случаи, в които успяваме да се свържем с миграционните власти на летището в Канкун, информацията е била, че техните документи не отговарят на условията за влизане в страната. За един от всичките тези случаи сме получили отговор, че хотелската резервация не е била предплатена”, каза Иванова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.