Засегнати са най-малко 83 181 души, като близо 38 000 са разселени от домовете си

Две дузини жители на Мадагаскар са загинали, а десетки хиляди са останали без покрив, след като миналата седмица силна тропическа буря навлезе в сушата и в продължение на дни се вихреше край западното крайбрежие на острова, сочат официалните данни от неделя.

Циклонът Ченесо връхлетя преди 10 дни североизточната част на Мадагаскар, като донесе силни ветрове и предизвика проливни дъждове, които причиниха обширни наводнения.

През седмицата той се насочи на югоизток, нанасяйки щети на къщи, училища и прекъсвайки няколко национални пътни артерии.

Според актуализираната информация от мадагаскарската служба за управление на риска, вече е известно, че са загинали 25 души, а други 21 все още се водят за изчезнали.

Засегнати са най-малко 83 181 души, като близо 38 000 са разселени от домовете си.

Според Регионалния специализиран метеорологичен център за югозападната част на Индийския океан, базиран на френския отвъдморски остров Реюнион, Ченесо, който през последните дни временно се е засилил до тропически циклон с ветрове със скорост 118-166 км/ч, "е започнал да губи чисто тропическите си характеристики".

Бурята Ченесо навлезе на сушата на 19 януари, като предизвика ветрове със скорост до 110 км/час.

Това е първата тропическа буря през настоящия сезон на циклоните в Южна Африка, който обикновено продължава от ноември до април, която връхлита големия остров в Индийския океан, застрашен от циклони.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС