Необходима е и реформа в здравната система, допълни той

Много се говори за лавини. Но последните хора, които загинаха не загинаха заради лавина, а от травми. Обстоятелството, че нямаме хеликоптери е позорно. В 20 век носим хора на гръб и с носилки. Виждаме пострадали и не можем да стигнем до тях един час.

Това каза Явор Първанов, дългогодишен планинар и администратор на най-голямата група за планинари, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той смята, че причината за липсата на хеликоптери е, че в България нямаме планинарска култура и нямаме планинска общност, която да накара държавата да ги осигури. На планинарите се гледа като безумци, които рискуват живота си, сподели той.

Проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по „Реанимация и интензивно лечение“ в МБАЛ „Токуда“ каза, че в момента вървят процедури, които имат за цел да определят какви ще бъдат машините, откъде ще бъдат доставени. Той посочи, че не може изведнъж да бъдат решени всички проблеми в здравеопазването. Младенов изрази надежда, че в рамките на две години ще има решение и ще бъдат подготвени и екипи.

Проф. Младенов коментира подробно въпросите на авиомедицината – подготовката на медиците, оборудване на хеликоптери и др.

Лекарят е на мнение, че правителството прави опити да бъде осигурен медицински хеликоптер. Той смята, че проблемите със събирането на машините, обучението на персонала, налагането на стандартите, осигуряването на оборудването трябва да се поеме от можещи и знаещи хора.

Проф. Младенов каза, че Министерството на транспорта, Министерство на образованието, Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28), държавното дружество ХЕМС и правителството са структурите, които трябва да решат въпроса.

Той отправи алеп към политиците да направят концепция, независеща от политически пристрастия, за да се създаде оптимална здравна система в България. "В противен случай в този хаос в здравната система тези хеликоптери могат да се окажат безсмислени", завърши проф. Младенов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.