Те поскъпнаха с 25% за една година

Храните поскъпнаха с 25% за една година. Това показват данните на Националната статистика. Инфлацията при тези продукти е най-голяма, а една трета от доходите на домакинствата у нас отиват именно за основните стоки за трапезата.

Заради ръста на цените в търговската мрежа вече се отчита и намаление на потреблението на хляб и тестени изделия, както и на месо и плодове. А държавата започна проверки за необосновано вдигане на цените. 

С най-голям ръст в цените са млечните продукти и яйцата. През последната година на едро потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 91 на 112 лв. 

За да провери колко струват основните продукти у нас и в още няколко европейски държави, екип на NOVA сравни цените в България, Испания, Великобритания, Румъния и Гърция. В списъка влизат 10 от основните хранителни стоки, които потребителите купуват - 1 хляб, литър мляко, 6 бр. яйца, литър олио, 1 кг свинско месо, 1 кг пилешко, кайма и пакет ориз. Добавяме и най-често купуваните зеленчуци - краставици и домати.

Сметката в отделните държави показа, че продуктите от списъка струват най-скъпо у нас и в Испания – около 60 лв. При съседите - съответно 54 лв. в Румъния и 50 лв. в Гърция. Най-евтино пазарът с 10-те стоки от малката потребителска кошница ни излезе във Великобритания - 47 лв. 

Търговците на дребно у нас обясняват по-високите цени на някои от стоките у нас - както с по-високия ДДС при храните, така и с по-скъпия транспорт – за да достигнат стоките от производителите в Европа до рафтовете у нас.

Повече гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.