Наскоро компанията освободи 11 000 служители

Meta Platforms Inc., собственик на Facebook и Instagram, планира нови съкращения и ще освободи хиляди служители още тази седмица, твърдят запознати, цитирани от БГНЕС. 

Най-голямата компания за социални мрежи в света намалява още броя на работните места в допълнение към съкращението на 13% от служителите си през ноември в опит да се превърне в по-ефективна организация.

В предишния кръг от съкращения Meta уволни 11 000 служители в рамките на първата си голяма кампания за оптимизация. Компанията работи и за преструктуриране на организацията си, като предоставя пакети за "изкупуване" на мениджъри и съкращава цели екипи, които счита за несъществени, съобщи през февруари "Блумбърг". Този ход все още се финализира и може да засегне хиляди служители.

Компанията майка на Google със сравнително слаби резултати, Meta се развива

Предстоящият кръг от съкращения е продиктуван от финансови цели и е отделен от "оптимизирането", заявиха запознати, пожелали анонимност. Meta, която отчита забавяне на приходите от реклама и се е насочила към платформа за виртуална реалност, наречена Метавселена, е поискала от директорите и вицепрезидентите да изготвят списъци на служителите, които могат да бъдат освободени. Говорител на Meta отказа да коментира плановете официално.

Facebook и Instagram въвеждат и платен абонамент

Според запознати този етап на съкращения може да бъде завършен още следващата седмица. Работещите по плана се надяват той да бъде готов преди главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг да излезе в отпуск за отглеждане на третото си дете, което може да стане скоро, казва един от служителите.

Съкращенията през ноември бяха изненадващи, но поредната серия от уволнения бе очаквана от служителите на Мета. Зукърбърг определи 2023 г. като "година на ефективността".

Италия разследва "Meta" за 870 милиона евро ДДС

Работниците в базираната в Менло Парк, Калифорния компания описват повишената тревожност и ниския морал сред колегите си напоследък. Някои служители изразиха притеснение дали ще получат бонусите си, които трябва да бъдат разпределени този месец, ако загубят работата си преди това. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.