Очаква се това да се случи през третото тримесечие на 2023 г.

Икономиката на САЩ ще изпадне в техническа рецесия през третото тримесечие на годината, сочи прогнозата на „Bank of America”, цитирана от Ройтерс.

Според главния изпълнителен директор на банката Браян Мойнихан забавянето в корпоративния сектор ще тласне страната към три поредни тримесечия с отрицателен растеж. Потреблението обаче ще остане на добро ниво, прогнозират още от банката.

Очакванията са за икономическо свиване между половин и един процент на тримесечие. Заради това лихвените проценти ще започнат да падат още от втората четвърт на 2024 г., прогнозират още от банката.

Английската централна банка: Великобритания вероятно ще навлезе в рецесия през 2023 г.

Междувременно шефът на Федералния резерв Джером Пауъул предупреди за покачване на основните лихвени проценти в САЩ. В реч пред Конгреса във Вашингтон Пауъл обърна внимание, че през януари данните за инфлацията са били по-високи от очакваните.

Федералният резерв прибегна до осем лихвени покачвания миналата година, като в момента водещата лихва е в диапазона от 4,5 до 4,75%, припомня CNBC. Въпреки това през януари данните за инфлацията се оказаха изненадващо по-високи, което ще накара Централната банка да обмисли по-сериозни от очакваните лихвени повишения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева