Няма статистически данни, че хората обедняват, каза той

Над 100% може да се оскъпи цената на купения вот заради риска при полицейските акции и инфлацията. Това каза за "Твоят ден" икономистът Красен Станчев.

Според него повечето партии ще се съсредоточат върху фалшиви проблеми. "Откакто бяха въведни компенсациите, инфлацията се превърна във вътрешен проблем. Енергийните цени паднаха и това, което остана е, как да се намалят цените на бензина. Няма статистически данни, че хората обедняват. Линията на бедността се е увеличила с 22% от миналата година, но всички групи от населението подобряват своето положение. 49% е процентът при пенсионерите, а 48% е бедността при самотните майки. Цените са плод на правителствена политика", заяви той.

Той изнесе и интересна статистика. "Производителите на тютюн получават два пъти повече субсидии около избори от 1994 насам. Преди изборите 2005 г. и 2009 г. имаме увеличение на помощите и пенсиите. За 10 години за подкупване на гласове на едро са дадени около 6,4 млрд. лева. Заради машините имаше спад на купуването на гласове на дребно, но имаше ясно изразен купен корпоративен вот за "Български възход". Пенсионерите са най-голямата мишена на купен вот", разкри икономистът. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.