Целта е то да се продава на европейските държави

Украйна смята до три години да започне да произвежда собствено свежо ядрено гориво за атомни електроцентрали. Целта е то да се продава на европейския пазар и да се заменят руските доставки. Това съобщи лично министърът на енергетиката Герман Галушченко, цитиран от „Ройтерс”. Той бе на посещение в компанията, която в бъдеще би трябвало да отговаря за произвдоството.

Резервоарът или чинията: Отглеждането на растения за биогорива създава екологична дилема

Очаквано, проектът се изпълнява от местната „Енергоатом” в координация с американската „Уестингхаус”. Галушченко изрично спомена България като една от страните, които искат да извършат прехода на смяна на руското ядрено гориво и обясни, че Украйна може да изиграе ролята на заместител.

Киев смята, че до 2023 г. може да извърши лицензирането на проектокомпанията и да започне търговско производство на ядрени пръти. През 2024 г. пък трябва да започне да прави глави за горивни касети, които ще се ползват първо в завода за ядрено гориво на „Уестинхаус” в Швеция.

В момента Украйна получава своето ядрено гориво от Русия въпреки войната. Наскоро договорът бе удължен до 2025-а, защото ядрените централи на Киев са проектирани така, че да могат да работят само с такова гориво.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.