Българската армия е предоставила това, което може, каза министърът на отбраната

България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел.

Той участва в съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на страните-членки на ЕС в рамките на Съвета „Външни работи“, предадоха от МО.

„На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, подчерта министър Стоянов.

„Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, поясни министър Стоянов в отговор на въпрос. По думите му - в заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат, а за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката.

Той подчерта, че общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна. „Така се постига унифицираност, както и по-ниска цена, тъй като обемите, които се поръчват, са доста по-големи. По тази причина България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена“, поясни министър Стоянов.

На заседанието на съвета днес бяха разгледани способите за засилване на ефективността на европейския инструмент за мир. Той е създаден преди войната в Украйна и цели повишаване капацитета както на страни-членки, така и на страни – партньори – посочи още министърът на отбраната.

Говорителят на кабинета Антон Кутев потвърди също пред NOVA тази информация. България не е част от групата държави, които ще изпратят боеприпаси на Украйна в рамките на съвместната поръчка от Евросъюза. Служебното правителство не подготвя споразумение за допълнителна военна помощ, каза Кутев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.