Производители и търговци се готвят за поскъпване на зеленчуците за Великден

Таван на надценките да има за един-два продукта от група на основните храни. Това е последното намерение на служебната власт по отношение на ограничението на печалбите, които налагат магазините.

Обяви го министърът на икономиката Никола Стоянов пред NOVA.

В същото време производители и търговци се готвят за поскъпване на зеленчуците за Великден.

Таванът на надценките може да се случи едва, когато той бъде разписан в закон или друг документ и този текст бъде приет от Народното събрание.

Припомняме, че големите търговски вериги се обявиха категорично против подобна мярка и дадоха заявка, че ще я обжалват в съда.

Никола Стоянов: Обмисляме нова компенсация за горивата, но със социален, а не масов аспект

Според финансисти - мерките, които предвижда служебната власт са "популистки" и няма да доведат до реална промяна на пазара. А сайтът на служебния кабинет, сравняващ цените на основни стоки, също няма свали цените.

Първите български розови домати се очаква да се появят на пазара за Великден. Търговците не смеят да прогнозират на каква цена ще ги открием на сергиите.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че има нова идея за таван на надценките. Да има такъв само за отделни продукти от основните храни.

“1 до 2 артикула от продуктова група. Така, че и потребителите в затруднено положение да могат да пазаруват стоки на по-ниски цени, а и пазарът да бъде минимално изкривен”, предложи Стоянов. 

Хампарцумян: Мерките за цените са популистки опити държавата да покаже загриженост

Срещу критиките, че ценоразписът на новия сайт няма да доведе до намаляване на цените, Стоянов обяви, че не това е била целта на създаването му.

“Ние не разчитаме, че чрез сайта ще намалим цените. През сайта можем да се информираме и да наблюдаваме процесите и тенденциите”, уточни министърът.

Според банкера Левон Хампарцумян обаче, тези планове на държавата са "невъзможни".

 “Популистични, безплодни опити да покажат загриженост за населението, за народа, резултатът в крайна сметка е - цените са такива, каквито са”, категоричен е Хампарцумян. 

Така на практика мерките ще бъдат временни и не за всички, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров: Инфлацията през последните 25 месеца е малко над 28%

“Това няма непременно да свали надолу ценовото равнище на всички останали стоки и услуги, но ще даде глътка въздух на най-бедните”, смята той. 

 Надеждите на производителите на краставици са до Великден да не разчитаме само на внос. Според тях именно заради липсата на българско производство - преди дни цената за килограм краставици достигна рекордните 7 лв.

 На този фон търговци вече подготвят клиентите за поскъпване на цените за Великден. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.