МААЕ обяви нов план за намаляване на риска от атомна авария

Директорът на Международната агенция за атомна енергия посети ядрената електроцентрала в Запорожие. Рафаел Гроси каза, че след дълги преговори поотделно с Украйна и Русия предлага нов план за намаляване на риска.

АЕЦ "Запорожие" без електрозахранване след руски удар

АЕЦ „Запорожие” е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа. Тя е съвсем близо до фронта в Украйна и откакто беше превзета преди година от руски войници, шест пъти оставаше без ток. След последния случай Гроси се обърна към двете страни с емоционална молба. Той призова за спиране на обстрела в района, за да не се стигне до изпускане на радиация.

 

 

„Правим някои промени в споразумението и го слагаме на масата. Убеден съм, че има възможност да постигнем някаква форма на защита на критичните точки. Не толкова безопасна зона около централата, колкото какво може и какво не може да се прави. Не съм се отказал да постигнем споразумение. Точно обратното, трябва да увеличим усилията в тази насока”, посочи Гроси.

Топ съветник на Путин посети АЕЦ "Запорожие"

Агенцията е махнала от споразумението точката, която определяше безопасния радиус около централата. Причината е, че тя е неприложима. Планът по-скоро представлява детайлно разяснение кои системи са ключови и какво не трябва да правят военните.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.